Bestill og hent innen 24 timer
Godt vedlikeholdt
Råd og tips er gratis for alle

Innholdsfortegnelse

 1. Når er det best å legge ferdigplen?
 2. Mål opp hagen nøyaktig
 3. Hvordan skal du hente / få fraktet gresset?
 4. Etableringsperioden til ferdigplen er kritisk
 5. Test vanningsanlegget før anleggelse
 6. Få inn en hjelper
 7. Planlegg bruken av hagen
 8. Gjør forarbeidet før legging av ferdigplen nøye
 9. Bli kjent med vedlikeholds rutiner
 10. Klar, ferdig, plen!
ti-planlegg-bruken-av-hagen

1 - Når er det best å legge ferdigplen?

Høsten. Du kan i utgangspunktet legge ferdigplen hele året så lenge det ikke er frost i bakken. Det er naturlig å tenke at sommeren er det beste tidspunktet. Men faktisk så er det flere fordeler ved å legge ferdigplen på høsten, da det som regel er hyppigere nedbør og bedre klima for etablering av gresset. Den kaldere temperaturen gjør at vannet fordamper over lengre tid og gresset får mer utbytte av vanningen.

Vår Sommer Høst Vinter

2 - Mål opp hagen nøyaktig

Vær så presis som du kan når du måler opp hagen. Det er kjedelig og komme til sluttresultatet, for så og finne ut at du mangler 4 ruller eller har 20 til overs. Ta deg tid til oppmålingen og visualiser tilpasninger som trengs og områder som kan være vanskelig.

ti-maale-opp-hagen

3 - Hvordan skal du hente / få fraktet gresset?

Finn den løsningen som passer best for deg. Har du mulighet til å hente gresset selv, eller med hjelp? Bor du nærme gressprodusenten og kan ta fler turer eller vil det lønne seg og bestille frakt?

Nøkkelinformasjon om våre ferdigplen produkter:

Ferdigplen vekt ca. 20 kg pr. m2
Vekstjord vekt ca. 1200 kg pr. m3
Max antall m2 ferdigplen pr. 120x120 pall 80
Max antall m2 ferdigplen pr. euro pall 40
Max antall m2 ferdigplen pr. stasjonsvogn ca. 20
Max antall m2 ferdigplen pr. personbil ca. 15
Leveringstid, v/ henting Under 24 timer
Leveringstid, v/ levering 1-3 virkedager

Vi i utomhus.no tilbyr både henting på utleveringssted, eller frakt av varer helt inn i hagen for en rimelig pris. På vår avdeling i Østfold kan man også låne en boogiehenger kostnadsfritt.


4 - Etableringsperioden til ferdigplen er kritisk

Ferdigplen har en etableringstid som varer i to uker, og krever som regel daglig stell for å gi det beste resultatet. I denne perioden må man holde plenen fuktig kontunielig. Om man hopper over dette steget risikerer man å få en tørr og flekkete plen som etablerer seg ulikt.

ti-etableringsperioden-er-kritisk

5 - Test vanningsanlegget før anleggelse

Sikre at vanningsutyret du har er tilstrekkelig for hele området du skal legge ferdigplen. Alt gress som er lagt må holdes fuktig i etableringstiden.


6 - Få inn en hjelper

Å legge ferdigplen er ikke vanskelig, og man kan få det til selv. Men det kan også være tungt om man skal legge over hundre kvadratmeter å bære alle rullene selv. Om du har noen som kan hjelpe vil det ikke bare gjøre jobben lettere, men det kan være lurt og ha et ekstra par øyne som kan plukke opp evt. ujevnheter som man ikke ser selv. Server hjelperen kaffe og boller og gjør dette til en hyggelig formiddag.

Om man er to-tre stk skal man klare rundt 300 kvadratmeter ferdigplen legging iløpet av en dag eller to så lenge grunnarbeidet er gjort.


7 - Planlegg bruken av hagen

Nå kan være det perfekte tidspunkt og gjøre evt. endringer i hagen. Se etter muligheter for å gjøre lanskapsarbeid, sette opp nye blomsterbed eller legg av plass til en sandkasse til barn eller barnebarn. Når det gamle gresset er fjernet eller frest inn i jorden, og man allerede skal legge ny jord, er det perfekt og finne ut om man skal lage en skråning eller flate en ut.


8 - Gjør forarbeidet før legging av ferdigplen nøye

For å få et perfekt resultat som varer livet ut er forarbeidet et av de tre kritiske punktene i tillegg til etablering og vedlikehold.

Fjern gammelt gress

For å unngå forekomst av søkk i jorden er det viktig og fjerne gresset som allerede eksisterer. Bruk en gravemaskin for å fjerne det øverste laget av hele plenen, så får man luking med på kjøpet. Om gresset får ligge i jorden vil det brytes ned over tid og skape ujevnheter i jorden, som vil resultere i søkk og ujevnheter i plenen.

Fres opp jorden og bland inn ny vekstmasse

Når det gamle gresset er fjernet er det viktig og gå gjennom jorden og legge til ny jord. Dette gjør at du kan fjerne steiner og få en mer lik form på jorden over hele hagen. Dersom du ikke har tilgang til en jordfreser kan man få samme resultatet med litt ekstra tid og en høygaffel eller jordhakke.

Det viktigste er at man lufter jorden og legger til mineralsk vekstjord. Dersom det finnes mye organisk torv eller lignende i jorden anbefaler vi å legge til ekstra sand for å få opp mengden mineralsk innhold.

Avretting og komprimering av jorden

Gress trives godt i noe løs jord. Men jroden bør være fast nok til at du ikke laget dype spor når du tråkker på den. Om jorden blir for hard vil gresset få mindre kontakt. Ugress derimot trives i godt komprimert jord. Så det er bedre at den er for lite komprimert enn for mye.

Etter jorden er frest eller blandet kan du gå over med en plenrulle en gang. Så kan du gå over med en planke på ca. 1.5 meter og avrette ujevnheter før du går over en gang eller to til med plenrullen.

Gjødsel og kalk rett før anleggelse

Når alt forabeid er klart, gresset er hentet eller levert og du er klar for å legge det er den beste tiden å gjødsle og kalke jorden. Bruk 3-4 kg Gro Power 5-1-1 og 3-4 kg Kalk (The Andersons DG-Lime). Spre det jevnt enten med en gjødsel- eller universalspreder. Evt. kan man også spre det for hånd og bruke en rake for å jevne det ut etter beste evne.

Gjødselet gir nitrogen og næring til jorden som er viktig for gresset, spesielt ved etablering. Kalken balanserer pH-forholdet i jorden og hjelper og holde ugress og mose vekk.


9 - Bli kjent med vedlikeholds rutiner

Gjør deg kjent med vedlikeholdsrutiner til ferdigplen og gress.

Våre anbefalinger:

Gjødsel 2 ganger i året (vår og høst)
Kalk En gang i året (vår)
Klipping Ca en gang i uken
Vanning Ved behov i tørketid
Luking Ved behov eller mangelfull vedlikehold*
 • *Dersom du får ugress i plenen er det et tegn på at noe ikke er som det skal. Dersom du oppdager ugress i hagen anbefaler vi å først luke vekk alt ugress du finner, med rot. Deretter tar du en ny gjødselrunde på plenen og vanner godt i en ukes tid, og klipper gresset så det alltid er på en 4-6 cm høyde i et par ukers tid. Ved korrekt vedlikehold skal ugress ha vanskeligheter for å komme i hagen. Forebyggende arbeid er lettere og raskere enn det er med bekjempelse av ugress.

10 - Klar, ferdig, plen!

Når alt av forarbeid er på plass, vanningsutstyr er testet og du er klar for to ukers vedlikehold av den nye plenen din, er det eneste som mangler bestilling og legging av plenen.