Sist oppdatert 2. oktober 2023

10 ting du bør vite før du legger ferdigplen

Å legge ferdigplen er et av de mest umiddelbart tilfredsstillende hageprosjektene, da du kan gå fra en bar bakke til en frodig grønn hage på bare noen timer. Selv om det er gøy å se de umiddelbare resultatene, kan det å legge ferdigplen være en utfordring. Det er derfor kritisk å sikre at man har dekket alle baser før man begår seg til det. Vi har derfor satt sammen 10 av de viktigste faktorene du bør vurdere før du starter ditt neste prosjekt.

10-ting-du-bor-vite-for-du-legger-ferdigplen
Bilder: Utomhus Østfold Gress | skrevet av: Håkon Leth-Olsen

Innholdsfortegnelse

  • 1. Ferdigplen eller såing?
  • 2. Når er den beste tiden for å legge ferdigplen?
  • 3. Planlegging og logistikk
  • 4. Installasjonstid
  • 5. Etableringstiden er kritisk
  • 6. Gresstype
  • 7. Vurder Sollys
  • 8. Mål opp nøye
  • 9. Planlegg hagebruken
  • 10. Test vanningssystemet ditt

1. Ferdigplen eller såing?

Når det er på tide å erstatte gresset ditt, har du noen alternativer: ferdigplen eller frø. Noen ting å vurdere når du velger mellom ferdigplen og frø inkluderer:

  • Installasjonstid: Ferdigplen tar lenger tid å få på bakken, men krever mindre arbeid i ettertid. Å så gress er en lengre prosess med luking, vanning og drift.
    • Når må gresset være klart?: Å rulle ut plenen er uten tvil raskeste veien til en grønn plen. Men om du har god tid kan såing være et godt alternativ.
      • Ugresskontroll: Når du legger ferdigplen er ikke ugress noe du bør være bekymret for i etableringstiden. Mens luking er viktig om du sår gresset.
        • Sol eller skygge: Vår ferdigplen er avhengig av sollys for å vokse og trives. Om du har få timer med sollys kan det være lurt å så med en type gress som tåler disse lysforholdene.
          • Kostnader: Å legge ferdigplen kan fort koste selv om man gjør jobben selv, mens å så er ofte et rimelig alternativ. Vi selger derfor også samme gressfrø blanding vi bruker i vår ferdigplen, så du kan få den samme kvaliteten, men med litt mer arbeid.

            2. Når er den beste tiden for å legge ferdigplen?

            Vår
            Sommer
            Høst
            Vinter

            Høsten anses som den ideelle tiden for å legge ferdigplen.

            Kjølig vær, regelmessig nedbør og begrenset sollys skaper de beste forholdene for gresset i dens kritiske etableringsfase, der det trekker til seg næring fra både gjødsel og jord. Selv om vårmånedene kan by på lignende forhold, er det ikke alltid tilfellet.

            Mange tror instinktivt at sommeren er den beste perioden for å legge ferdigplen, spesielt med tanke på varmt vær og solfylte dager. Men slike forhold kan faktisk være ugunstige for gressets etablering. Høye temperaturer kan føre til at gresset tørker raskt ut, blir stresset av varmen, og man risikerer også varmgang i den ferske plenen.

            Det er mulig å legge ferdigplen helt til frosten setter seg i bakken. 


            3. Planlegging og logistikk

            Når vi høster gressmattene bør det legges innen 24 timer. Dette er en tommelfingerregel som gjelder hele året. Det er derfor viktig at alt forarbeid er gjort før du henter gresset. Om du skal supplere med jord, er det lurt og bestille dette til forskjellige dager for å unngå varmegang i gresset dersom man ikke får lagt det tidsnok. Ved lengre lagring, kan man oppnå at gresset råtner og dør.

            10-ting-du-bor-vite-for-du-legger-ferdigplen
            Vil du ha ferdigplen eller noen busker i skråningen din?

            4. Installasjonstid

            Ferdigplen er ferskvare og må legges med en gang det blir levert/hentet. Vær realistisk når du planlegger leggingen og ikke bestill mer enn du evner å legge på en dag. Skal du legge en større plen på over 100m² anbefaler vi å prøve å få inn en hjelper for å lette på jobben.


            5. Etableringstiden er kritisk

            For at gresset skal etableres er de første to ukene etter legging det mest kritiske for hvor bra resultat du får. I denne perioden skal gresset vannes godt, daglig. Optimalt vanner du tidlig på morgenen eller sent på kvelden. En slik vanning gjør at gresset får utnyttet maksimalt fra vanningen, da mer vann fordamper ellers på dagen.

            Den første uken skal ikke gresset brukes i det hele tatt. I uke nr. 2 kan du gå over med gressklipper en gang om det har blitt langt. Første klipping gjøres forsiktig. Vi ønsker ikke å snaue ned gresset. Klippeøyden skal jobbes nedover, og aldri skal man klippe mer en 1/3 av gressets lengde.

            10-ting-du-bor-vite-for-du-legger-ferdigplen
            Etableringstiden gjelder de to første ukene etter legging av ferdigplen

            6. Gresstype

            Vi tilbyr en gressmatte som inneholder rødsvingel og engrapp. Dette er en slitesterk kombinasjon som er utmerket til både hager, parker og andre plasser hvor det er mye aktivitet, samtidig som det gir et flott visuelt uttrykk.


            7. Vurder Sollys

            Som nevnt tidligere er sollys en kritisk del til en hver plen. Om du ønsker å legge ferdigplen, men deler av plenen er dekket av skygge hele dagen, kan det bli problematisk i dette området. En mulighet kan være å støtteså med en mer skyggevennlig gressart dersom du ser at gresset ikke etablerer seg godt der solen ikke kommer til.

            10-ting-du-bor-vite-for-du-legger-ferdigplen
            De fleste gressarter er avhengig av sollys for å vokse

            8. Mål opp nøye

            Mål hagen din nøyaktig før du bestiller ferdigplen, og legg til minimum 5% for å ta høyde for avkapp og justeringer.


            9. Planlegg hagebruken

            Når bakken er bar og du skal til å legge gress, er det den perfekte tiden å tenke ut hvordan du ønsker at hagen skal brukes. Bruk muligheten til å se etter muligheter for å sette opp et blomsterbed, en sti eller annet du har tenkt på men glemt. 


            10. Test vanningssystemet ditt

            Vanning er nøkkelen til en sunn plen. Planlegg og installer et effektivt vanningssystem før du legger din ferdigplen. Vi anbefaler å skaffe en vannspreder eller to for å gjøre vanningen av plenen til en enkel prosess. Det er ikke ofte det trengs etter etablering, men det er veldig fint å ha tilgjengelig ved behov i sommermånedene.


            10 ting du bør vite før du legger ferdigplen

            Skrevet av Håkon Leth-Olsen
            Publisert 16. juli 2023
            Sist oppdatert 2. oktober 2023