Sist oppdatert 17. oktober 2023

Hvordan legge sedum på taket med kassett

Oppdag hvordan du enkelt kan transformere ditt tak med sedum (bergknapp) ved å legge det i kassett. Denne omfattende guiden vil lede deg gjennom prosessen steg-for-steg, selv om du er helt ny innen grønne tak. Skap et grønt uterom raskt og effektivt med denne enkle metoden!

sedumsedumtakguidegrønne takhvordanhow-to

hvordan-legge-sedum-i-kassett
Bilder: Utomhus Østfold Gress | skrevet av: Håkon Leth-Olsen

Innholdsfortegnelse

  • 1. Forberedelser og forutsetninger
  • 2. Hvordan legge sedum i kassett
  • 3. Etterarbeid og vedlikehold

1. Forberedelser og forutsetninger

Flatt tak7-15 grader15-27 grader27 grader +
Sedum i kassettLegg rett påLegg rett på, forankret med kantlistLegg rett på, forankret med kantlist / lekterForankres med kantlist / lekter og evt. geonett
SedummatteStandard oppbygningStandard oppbygning
hvordan-legge-sedum-i-kassett

Rotsperre
Sedum er ikke en agressiv plante, og røttene trenger ikke gjennom takpapp. Men å legge en rotsikker folie på taket er en billig forsikring for taket, når sedumen skal bli liggende på taket i flere tiår. En rotsperre sikrer også at ikke andre potensielle arter kan penetrere membranen.     

Beskyttelsesmatte Beskyttelsesmatte er en tykk filt som separerer det grønne taket fra selve takoppbygningen. Funksjonen til denne matten, er å motstå mekanisk belastning på tekking, samt lagring av vann.

Til tak som er bølgete kan man ofte bare legge en tykkere beskyttelsesmatte eller flere lag for å avrette taket på en enkel måte, og sikre en uniform høyde på sedumen.

Sikring
Aldri utfør arbeid på taket uten sikring. Å legge sedum i kassett på taket er en enkel jobb. Alikevel er det viktig å gjennomføre arbeidet på en trygg og god måte. Vi anbefaler å jobbe i sele, eventuelt jobbe innenfor et stilas eller permanente gjerder.


2. Hvordan legge sedum i kassett

Sedum-kassettene kan legges rett ned på taket. Kassettene kan kappes med håndsag, kniv eller vinkelsliper. Vi anbefaler å planlegge så du må kappe så lite som mulig. 

Om du skal bruke kantlist eller lekter kan du ta en vurdering om hvor mye du trenger i forhold til hvor mange grader helling det er på taket. Ved lite helling holder det som regel med en kantlist langs bunnen av taket. Ved brattere helling kan det være lurt og legge kantlister horisontalt på flere steder på taket. 

hvordan-legge-sedum-i-kassett

TIPS: Start med å legge kassettene i en L form langs bredden og lengden av taket  


3. Etterarbeid og vedlikehold

Gjødsel
Vi anbefaler å gjødsle to ganger i året; en gang i mars – april og en gang i august – september. Bruk 2-4 kg. Gro Power 5-1-1, jevnt fordelt. Har du tilgang til en håndspreder gir det bedre resultat enn å gjødsle for hånd. Vann godt etter gjødsling. 

Vanning
Du trenger ikke vanne sedumtak. Unntaksvis er om man går inn i en ekstra lang og varm hetebølge på sommeren. Etter to uker varme uten nedbør kan man gjerne vanne plantene.

Ugress og luking
Ugress er ikke vanlig på sedumtak, og dør som regel ut i løpet av sommeren ved varmere perioder, lenge før sedumen blir påvirket. Men om man vil holde taket estetisk vakkert er det bare å luke og fjerne evt. uønskede objekter som havner på taket som man selv ønsker.

hvordan-legge-sedum-i-kassett


Hvordan legge sedum på taket med kassett

Skrevet av Håkon Leth-Olsen
Publisert 31. juli 2023
Sist oppdatert 17. oktober 2023