Sist oppdatert 16. august 2023

Lag flotte bed med sedum i kassett

For å demonstrere hvor enkel sedum-kassetter er å jobbe med, ble dette prosjektet utført av vår IT-kollega, Håkon, som aldri har gjort noe lignende før.

lag-flotte-bed-med-sedum-i-kassett
Bilder: Utomhus Østfold Gress | skrevet av: Håkon Leth-Olsen

Innholdsfortegnelse

  • 1. Utgangspunkt
  • 2. Avretting og duk
  • 3. Legge kassetter
  • 4. Kapping og tilpassing

1. Utgangspunkt

Når vi skulle til å legge sedum-kassetter utenfor kontoret måtte vi først fjerne den gamle sedumen som lå der. Så fyllte vi på med ekstra sedumjord for å høyne flaten, da det var veldig ujenvt til å starte med. 

lag-flotte-bed-med-sedum-i-kassett
Her har vi allerede startet og fjerne den gamle sedumen

Til kassetter trenger du ikke å bruke sedumjord. Du kan bruke den fyllmassen du ønsker. Kassettene har den nødvendige jorden innebygd i selve kassetten. 


2. Avretting og duk

Sedum-kassetter kan legges på de fleste flater. Men for å skjule kassettene så godt som mulig er det lurt og avrette område så godt det lar seg gjøre. Vi hadde allerede fyllt på med sedumjord, men la i tillegg litt ekspandert leire, og toppet det med jord. Slik kunne vi også justere kassettene noe underveis i leggingen. 

lag-flotte-bed-med-sedum-i-kassett
Duken vi bruker her er bare en rotsikker duk for å hindre ugress

3. Legge kassetter

Så var det endelig tid for det morsomme. Kassettene ble lagt en etter en, og det tok ca. 1 time fra den første til den siste kassetten var på plass. Vi startet med å legge kassettene i en L-form, så måtte det noen få justeringer til etterhvert. 

Terrenget viste seg å bli litt mer ujevnt enn planen var. Dette skyldes trolig bruken av ekspandert leire. Men Det ble litt stilig likevel. 

lag-flotte-bed-med-sedum-i-kassett
Sedum-kassetter kan legges rett ned på duken

4. Kapping og tilpassing

Sedumkassettene er veldig enkle å kappe. Vi brukte en enkel håndsag, og fikk skjært deler av kassetter som måtte tilpasses rundt kanter og for å lage noen fine overganger. 

Til slutt fyllte vi på med ekstra stener over kassettene for at de får blende bedre inn i stenbedet. 

lag-flotte-bed-med-sedum-i-kassett

Dette ble mitt første uteprosjekt med sedum, og jeg syntes det var veldig enkelt å jobbe med produktet. Totalt brukte jeg 6 timer på hele prosjektet, med veldig lite erfaring fra lignende utfordringer. Så dette er noe en hver hageentusiast eller nybegynner fint kan få til. 

Nå gleder vi oss masse til å se hvordan fasaden til kontoret vil endre seg ved blomstring neste år.


Lag flotte bed med sedum i kassett

Skrevet av Håkon Leth-Olsen
Publisert 15. august 2023
Sist oppdatert 16. august 2023